Tavsiyeler

Aardvark Hızlı Gerçekler

Aardvark Hızlı Gerçekler

Aardvarks (Orycteropus afer) antebears ve anteaters dahil birçok ortak adla bilinir; Sahra altı Afrika'ya özgüdürler. Aardvark adı, "dünya domuzu" için Afrikaans'tır (Hollandaca'nın kızı). Bu yaygın isimlere rağmen, yaban işaretleri, ayılar, domuzlar veya karınca yiyenler ile yakından ilişkili değildir. Bunun yerine kendi düzenlerini işgal ediyorlar: Tubulidentata.

Hızlı Gerçekler: Aardvark

  • Bilimsel ad: Orycteropus afer
  • Ortak isimler: Aardvark, antbear, karınca yiyen, Cape anteaters, dünya domuz
  • Temel Hayvan Grubu: Memeli
  • Boyut: Uzunluğu 6,5 feet, omuz yüksekliğinde 2 metre
  • Ağırlık: 110-175 pound
  • Ömür: 10 yıl
  • Diyet: etobur
  • Yetişme ortamı: Sahra-altı Afrika
  • Nüfus: Ölçülmedi
  • Koruma Durumu: En Küçük Endişe

Açıklama

Aardvarks, orta boylu bir memelidir (110-175 pound ağırlığında ve 6,5 fit uzunluğa kadar), hacimli bir gövdeye, kemerli, orta uzunlukta bacaklara, uzun kulaklara (bir eşeğe benzeyen), uzun bir burnuna ve kalın bir kuyruğa sahiptir. . Vücudunu saran seyrek grimsi grimsi kahverengi kürk manto var. Aardvarkların ön ayaklarında dört, arka ayaklarında ise beş ayak parmağı vardır. Her bir ayağın, yuva kazmak ve yiyecek aramak için böcek yuvalarına yırtılmak için kullandıkları düz, sağlam bir çiviye sahiptir.

Aardvarklar, böcek ısırıklarından ve hatta avcı ısırıklarından korunmalarını sağlayan çok kalın bir cilde sahiptir. Dişleri emaye içermez ve sonuç olarak, aşınırlar ve sürekli tekrar büyümelidirler - dişler enine kesitte tübüler ve altıgendir. Aardvarkların küçük gözleri var ve retinasında sadece çubuk var (bu renk körü oldukları anlamına gelir). Birçok gece hayvanı gibi, yaban domuzu da keskin bir koku ve çok iyi bir işitme duyusuna sahiptir. Ön pençeleri özellikle sağlamdır ve yuvaları kazmalarını ve açık termit yuvalarını kolaylıkla kırmalarını sağlar. Uzun, serpantin dili (10-12 inç) yapışkandır ve karıncaları ve termitleri büyük bir verimlilikle toplayabilir.

Aardvark'ın sınıflandırılması bir zamanlar tartışmalıydı. Aardvarklar daha önce armadilolar, sürgünler ve karınca yiyenler ile aynı grupta sınıflandırılmıştı. Günümüzde, genetik araştırmalar, aardvarkın Tubulidentata (tüp dişli) olarak adlandırılan sıraya göre sınıflandırıldığını ve Orycteropodidae ailesinin sınıflandırıldığını göstermiştir: Bunlar sırayla veya ailedeki tek hayvandır.

Shongololo90 / Getty Images

Habitat ve Menzil

Aardvarks savanalar, çalılıklar, otlaklar ve ormanlık alanlar dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda yaşar. Bir zamanlar Avrupa ve Asya'da yaşamasına rağmen, bugün aralıkları Sahra altı Afrika'nın çoğunda, bataklıklar, çöller ve kayalık araziler dışındaki her ekosisteme yayılıyor.

Bridgena_Barnard / Getty Images

Diyet ve Davranış

Aardvarks gece boyunca yem arayarak yiyecek aramak için kapsamlı mesafeler (gecede 6 mil kadar) içermektedir. Yiyecek bulmak için, burunlarını yan yana toplarlar, avlarını koku ile algılamaya çalışırlar. Neredeyse sadece termitler ve karıncalar ile beslenirler ve tek bir gecede 50.000 kadar böcek tüketebilirler. Bazen diyetlerini diğer böcekler, bitki materyali veya ara sıra küçük memelilerle besleyerek de desteklerler.

Yalnız, gece memelileri, aardvarks gündüz saatlerini borçlarının içinde güvenli bir şekilde saklayarak geçirir ve öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde beslenmeye başlar. Aardvarks olağanüstü hızlı kepçelerdir ve 2 metrelik bir derinliği 30 saniyeden kısa bir sürede kazabilir. Yaban domuzu avcılarının başlıca avcıları aslanları, leoparları ve pitonları içerir.

Aardvarks'lar, aralarında üç çeşit yuva kazıyor: göreceli olarak sığ yemleme yuvaları, avcılardan saklanacak daha büyük geçici sığınaklar ve kalıcı ikamet için daha karmaşık yuvalar. Kalıcı ikametgahlarını diğer canlılarla paylaşırlar, ancak diğer mağdurlarla değil. Konut yuvalarının incelenmesi, etraftaki toprağa kıyasla, yuva içindeki toprağın daha soğuk (günün saatine bağlı olarak 4 ila 18 derece F arasında) ve farenin olduğunu göstermiştir. Farklılıklar ne kadar eski olursa olsun aynı kaldı ve araştırmacıları aardvark'a "ekolojik mühendis" olarak adlandırdı.

Üreme ve yavrular

Aardvarks cinsel olarak ürer ve üreme mevsimi boyunca sadece kısa bir süre için çiftler oluşturur. Dişiler 7-8 aylık bir gebelik döneminden sonra bir veya nadiren iki yavru doğurur. Kuzey Afrika'da, Aardvarks Ekim-Kasım ayları arasında doğum yapar; güneyde, mayıs ve temmuz aylarında.

Gençler gözleri açık olarak doğarlar. Anne, gençleri böcek yemeye başladıklarında 3 aylık olana kadar emzirir. Altı ayda annelerinden bağımsız hale gelirler ve kendi bölgelerini bulmak için yola çıkarlar. Aardvarklar iki ila üç yaşlarında cinsel olarak olgunlaşır ve yaklaşık 18 yaşlarında vahşi yaşam süreleri yaşarlar.

Evrimsel Tarih

Aardvarklar eski, yüksek oranda korunmuş genetik yapıları nedeniyle canlı fosiller olarak kabul edilir. Bilim adamları, bugünün ortak noktalarının, plasenta memelileri (Eutheria) arasındaki en eski soylardan birini temsil ettiğine inanıyor. Aardmarklar, belirgin benzerlikleri nedeniyle değil, beyinlerinin, dişlerinin ve kaslarının ince özelliklerinden dolayı ilkel bir tırnaklı memeli şekli olarak kabul edilir.

Aardkatalara en yakın yaşayan akrabalar arasında filler, yaban fareleri, haydutlar, manatlar, fil fareleri, altın benekler ve tenrekler sayılabilir. Birlikte, bu memeliler, Afrotheria olarak bilinen bir grubu oluşturur.

Koruma Durumu

Bir zamanlar Avrupa ve Asya'da biricik varoluş vardı ama şimdi sadece Sahra altı Afrika'da bulunurlar. Nüfusları bilinmemektedir, ancak Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından "En Az Endişe" olarak sınıflandırılmakta ve ECOS Çevre Koruma Çevrimiçi Sistemi tarafından hiçbir şekilde tehdit edilmemektedir.

Aardvark için tanımlanmış başlıca tehditler tarım yoluyla habitat kaybı, ve insanlar ve çalı eti tuzağı. Deri, pençeler ve dişler bilezik, takılar ve meraklı ve bazı tıbbi amaçlar için kullanılır.

Kaynaklar

  • Buss, Peter E. ve Leith C. R. Meyer. "Bölüm 52: Tubulidentata (Aardvark)." Fowler's Zoo ve Vahşi Hayvan Tıbbı, Cilt 8. Eds. Miller, R. Eric ve Murray E. Fowler. St. Louis: W.B. Saunders, 2015. 514-16. Yazdırın.
  • Gozdziewska-Harlajczuk, Karolina, Joanna Kleckowska-Nawrot ve Karolina Barszcz. "Aardvark Dilinin (Orycteropus Afer, Orycteropodidae) Dilinin Makroskobik ve Mikroskobik İncelenmesi." Doku ve Cel1 54 (2018): 127-38. Yazdırın.
  • Haussmann, Natalie S., vd. "Aardvark (Orycteropus Afer) Burrowing ile Ekosistem Mühendisliği: Mekanizmalar ve Etkileri." Ekoloji Mühendisliği 118 (2018): 66-72. Yazdırın.
  • Ratzloff, Elizabeth. "Orycteropus afer (aardvark)." Hayvan Çeşitliliği Ağı, 2011.
  • Taylor, W.A., P.A. Lindsey ve J.D. Skinner. "Aardvark Orycteropus Afer'in Beslenme Ekolojisi." Kurak Ortamlar Dergisi 50.1 (2002): 135-52. Yazdırın.
  • Taylor, A. ve T. Lehmann. "Orycteropus afer." Tehdit Altındaki Türlerin IUCN Kırmızı Listesi: e.T41504A21286437, 2015.